Du-te la conținut

Cainele si viata in apartament
*****
1. Poti creste un caine in apartament?
*****
 
Auzim adesea fraza: „Ne vom lua un caine cand vom avea o casa cu curte”.
De multe ori suntem sfatuiti, in mod gresit, sa nu crestem un caine in apartament sau sa alegem unul de talie mica. Prin urmare, este important sa cunoastem cat mai bine ceea ce le trebuie cainilor pentru a sti daca viata de apartament este mai potrivita sau mai putin potrivita pentru ei decat viata ia curte.

  Ce trebuie sa stiti?

64,8% dintre caini traiesc in mediul urban, in orase de peste 20000 de locuitori. Un caine care creste in oras trebuie sa fie stimulat, sa poata explora in mod liber, sa intalneasca si sa interactioneze cu caini fara lesa. Cainele nu trebuie tinut numai in apartament si scos doar ca sa-si faca nevoile afara, ci trebuie sa se expuna in mod liber riscului, altfel pot aparea probleme de comportament.
Un studiu a aratat ca proprietarii de caini mari locuiesc in localitati mici si au curti. Trebuie sa stiti ca un caine de talie mare va fi mai costisitor atat ca volum de hrana, cat si ca nivel al cheltuielilor cu veterinarul, decat un caine de talie mica. Cainii ciobanesti si molosi locuiesc mai degraba in case individuale, dar molos sunt totusi destul de prezenti (51%) si in apartament. Situatia cainilor de talie mica este exact invers, ei traiesc, in majoritate, in marile orase si in locuinte fara curte. Cainii de vanatoare locuiesc mai degraba in case individuale, pe cand asa numitii caini „de companie” sunt mai prezenti in cladirile colective.
Anumite persoane si-au ales cainele deoarece era plin de viata sau „cel mai frumos” puisor. Talia conteaza, de asemenea, in alegerea pe care o fac. Ţineti cont ca nu este recomandat sa alegeti un caine pornind de la criterii estetice sau ce tin de talie si nu uitati ca, ulterior, energia lui va trebui canalizata.
Atunci cand in casa sunt copii sau alte animale spatiul disponibil pentru caine trebuie sa fie mai mare, astfel incat sa se poata izola de zgomote, de agitatie, de acel du-te-vino neincetat. Suprastimularea intr-un spatiu restrans poate pune cainele in dificultate.
Prea putine persoane isi pun cu adevarat intrebari cu privire la motivatiile, disponibilitatea, capacitatea lor de a avea grija de un caine sau la costul financiar reprezentat de detinerea acestui animal (cumparare, intretinere, hrana, ingrijiri medicale). Totodata, prea putini cumparatori se informeaza cu privire la universul cainelui si la felul acestuia de a comunica, la nevoile lui de baza pentru a se simti bine, la comportamentele naturale si la paleta lui comportamentala, precum si la educatia timpurie a acestuia. Ori, alegerea unui caine ar trebui sa fie bine cantarita si rezonabila.

  Ce va face cainele in absenta mea?

Principala lui activitate in absenta voastra este aceea de a va astepta!
El observa, asculta cele mai mici semnale care v-ar putea anunta venirea. Cainele recunoaste motorul masinii voastre, zgomotul facut de usa de la intrare, de cheile pe care le scoateti din geanta, pasii pe scari... iar lista poate continua. Unii caini asteapta intoarcerea tovarasului lor om odihnindu-se, pe cand altii, care suporta greu aceasta despartire, pot produce stricaciuni in casa sau pot tulbura linistea prin latraturi inoportune. Aceste comportamente sunt caracteristice atat cainelui care are o curte la dispozitie, cat si celui care traieste in apartament.

Prejudecata: Nu am mult timp la dispozitie, asa ca-mi scot cainele dimineata la 8 si seara la 18, timp de 10 minute, e de-ajuns.
Gresit! A-i permite cainelui sa aiba mai multe iesiri pentru nevoile fiziologice intr-o zi face parte din respectarea celor 5 libertati. Unui caine nu-i pot fi de-ajuns doua iesiri pe zi de cate 10 minute.

Sunteti pregatiti sa va asumati responsabilitatea de a avea un caine?

Cu alte cuvinte, aveti timpul necesar pentru a va ocupa de el? Ati evaluat toate constrangerile si toate schimbarile pe care le va produce sosirea unui caine in viata voastra? Este important sa luati in considerare notiunea de spatiu, caci unii caini de talie mica, medie sau mare vor avea dificultati sa se adapteze lipsei de spatiu, inghesuielii si caldurii din apartament.

  Starea lui de bine mai presus de toate!

Cainele nu este o specie solitara, ci una sociabila, careia ii plac intalnirile si explorarea unor locuri noi, este o specie cu capacitati de comunicare (vizuala, acustica, olfactiva) foarte dezvoltate.
In primul rand, un caine are nevoie de contacte sociale, de interactiuni, de prezenta cuiva; singuratatea nu este fireasca. Omul trebuie sa-l invete pe puiul de caine ce inseamna singuratatea si plictiseala, pentru ca acesta sa poata suporta sa ramana singur cateva ore. Aceasta educatie trebuie sa fie bine ghidata si personalizata. Trebuie sa stiti ca un educator si/sau specialist in comportament canin va poate ajuta. Un caine are, asadar, in primul rand, nevoie de prezenta omului! Cainii care au la dispozitie spatii largi nu le exploreaza si nu se bucura de ele decat daca tovarasul lor om ii insoteste; altfel, isi petrec timpul aproape de usa de la intrare sau pe terasa, asteptand sa se intoarca stapanii lor.
  Un caine de apartament nu este niciodata departe de stapanul lui, prin urmare, va trebui sa aveti grija sa-l invatati sa gestioneze apropierea, in acelasi timp cu singuratatea. Un caine care-si petrece tot timpul in curte poate dezvolta (ca si cainele de apartament) comportamente nepotrivite, cum ar fi latrat inoportun, agresivitate, teama, poate face distrugeri, sapa gropi in gradina, poate fugi de acasa.

Interpet's International
+40 761 767 767
Lassiter64@gmail.com

Caine in apartament
Înapoi la cuprins