Du-te la conținut
Cainele si viata in apartament
*****
11. Cainele si dresajul in lesa, zgarda si ham
*****
 
Cum sa mearga in lesa
Acest dresaj se aplica mai bine unui caine care si-a folosit energia fizica si mentala suficient de mult, caci, daca va fi prea energic, nu se va putea concentra. Veti remarca cum cainii trag adesea mai putin la intoarcerea de la plimbare decat la plecare.

Zgarda
Nu (mai) folositi zgarzi care sugruma, numite uneori zgarzi sanitare, zgarzi lant, zgarzi de ascultare, zgarzi „educative”, nici zgarzi cu tepi, care ar trebui sa fie interzise. Ca sa va faceti o idee despre ce simte cainele vostru, puteti folosi aceste doua tipuri de zgarzi pe incheietura mainii voastre, tragand brusc, apoi dand drumul (cu moderatie, ca sa va pastrati incheietura mainii nevatamata). Mult timp s-a crezut ca trebuie folosita forta pentru a te face inteles de catre caine. Astazi, cunostintele noastre despre acest animal si mijloacele de dresare puse la dispozitie nu mai sunt aceleasi, exista alte obiecte care nu produc durere si care respecta cainele. Nu criticam ceea ce s-a folosit in trecut, ci recunoastem ca aceste instrumente trebuie abandonate si ne orientam spre ce este mai bun, spre metode moderne. Un bun dresor de caini va va propune un obiect nedureros si adaptat cainelui vostru.

Ham
Puteti opta pentru utilizarea unui ham, nu eliminati zgarda plata care poate fi utila daca aveti nevoie sa va prindeti cainele sau daca scapa accidental din lesa. Un caine fara zgarda este considerat deseori drept pierdut! Alegeti un model de ham adaptat morfologiei cainelui vostru, lasandu-i subtiorile libere si evitand riscul de iritare. Un caine care a invatat sa nu traga in lesa o va face la fel de bine cu un ham care are o zgarda plata. Hamul evita tensiunile asupra gatului ce pot produce durere si diferite probleme de sanatate (ex.: zdrobirea traheii). Dresorul va poate sfatui in legatura cu modelul pe care sa-l alegeti.
Interpets International - Vanzari caini de rasa va recomanda ham pentru rasele: Basset Hound, Beagle, Bulldog Francez, Bulldog Englez, Mops, Shar-Pei.
Ham de calitate gasiti aici: Hamuri de calitate.

Lesa
Folositi o lesa de cel putin 1,5 m lungime pentru a o putea destinde in momentul intalnirii cu alti caini. Lesa este un element de siguranta, dar nu trebuie sa o tensionati; ea este un fir conductor al emotiilor pe care le transmiteti cainelui. Nu folositi o lesa retractabila, foarte periculoasa deoarece cainele vostru poate ajunge pe carosabil, poate avea un accident de circulatie sau poate da peste trecatori. In plus, acest tip de lesa i-ar crea obisnuinta de a trage.
A merge bine in lesa nu inseamna un mers de concurs, in pas de defilare! Aceasta este o plimbare foarte plictisitoare, putin stimulativa si care nu respecta nevoile de explorare ale cainelui vostru. Uitati-va la cainele pe care l-ati ales si nu aveti pretentii exagerate, in fond, el poate depasi putin piciorul vostru si nu trageti, acesta este scopul mersului in lesa. Nu trageti de lesa.
Cand cainele se opreste, asteptati-l, el culege informatii importante despre mediul inconjurator, lasati-i timp sa priveasca, sa asculte si sa adulmece aerul, sa exploreze mirosurile, aveti rabdare.
Interpets International - Vanzari caini de rasa va recomanda lesa pentru rasele: Shiba Inu, Akita Inu, Husky, Labrador, Golden Retriever, Bichon Bolognez, Bichon maltez, Ciobanesc German. Lesa de calitate, diverse modele gasiti aici: Lesa de calitate pentru caini.

Prima etapa
Cand cainele trage de lesa, opriti-va si ademeniti-l cu ceva gustos, mergand in directia pe care ati ales-o.

A doua etapa
Daca totusi cainele vostru trage, opriti-va, asteptati fara sa-l strigati, ramaneti pe loc si nu trageti de lesa. Cand se intoarce la voi, mangaiati-l o data pe partea corpului care se afla cel mai aproape de voi si luati-o in directia opusa. Repetati aceasta a doua etapa de cate ori este necesar. Nu va pierdeti energia spunand „pas”, cainele vostru va invata sa se ia dupa picioarele voastre si dupa gesturi, in ele este esenta, nu in cuvinte! Nu puteti sa-i cereti cainelui vostru sa ramana in permanenta in ritm cu voi, trebuie doar sa-l invatati sa nu traga in lesa! Cainele va poate depasi fara sa traga, totusi. Nu trebuie sa invatam mersul de concurs de tip ascultare, nici mars militar, ci sa ne simtim bine cand mergem pe strada alaturi de cainele nostru. Nu uitati ca el are nevoie si dreptul sa exploreze, sa adulmece ca sa se informeze, caci acesta este universul lui.
Propuneti acest exercitiu cainelui numai dupa ce si-a epuizat energia fizica. indemnati-l sa va urmeze cu ajutorul unei recompense pe care o veti aseza la nivelul piciorului vostru, acolo unde doriti sa se aseze, si chemati-l pe un ton vesel; la fel cand trage de lesa in directie opusa, opriti-va fara sa-l trageti sau sa-l aduceti aproape de voi si chemati-l cu o recompensa, mergand in directia aleasa. Recompensa este o momeala provizorie ca sa va ajutati cainele in dresaj.
Regulamentele concursurilor de ascultare vorbesc de mersul pe partea stanga, si multi specialisti il transforma intr-o obligatie. Dar vine de la faptul ca, in timpul razboiului, pusca era tinuta in dreapta si cainele in stanga. Acest lucru nu are nici un sens pentru caine! Cainele nu trebuie neaparat sa mearga in stanga voastra. Alegeti partea ce va convine; unii caini au o preferinta, il puteti lasa pe al vostru sa aleaga, ideal fiind sa stie sa mearga pe ambele parti.
Oprirea din mers este un dresaj foarte util sigurantei cainelui vostru, lata cuvintele pe care sa le folositi: „Numele cainelui” urmat de „Stai” apoi „Este bine, stai”.
Luati lesa, asezati-va intr-un loc linistit, deschideti mana complet ca pentru a face semnul stai (nu uitati, cainele are nevoie de gesturile voastre) si, cand v-a depasit, faceti gestul si spuneti fraza. Continuati sa faceti gestul pana cand ati ajuns langa caine. El va priveste, duceti-va spre el sa-l premiati, spunandu-i: „Este bine, stai”.
Nu-i cereti sa stea asezat, vreti, pur si simplu, sa se opreasca atunci cand ii cereti acest lucru! Daca nu se opreste, puteti bloca lesa, fara sa trageti spre voi, fara sa smuciti si fara sa va suparati; trebuie sa-l ajutati, nu sa-l bruscati. Repetati acest dresaj de mai multe ori pe zi, dar numai o data sau de doua ori in timpul plimbarilor, nu mai mult, ca sa nu va obositi cainele.

Prejudecata
La clubul de dresaj canin, unde merg in fiecare duminica dimineata, dresorul m-a invat smuciturile, adica sa trag scurt de lesa cand cainele meu trage. Functioneaza cand sunt pe un teren deschis, dar nu si pe strada. Este un mod corect de a proceda?

Nu!
Smucirea este o metoda coercitiva care va invata cainele sa primeasca o durere pe care doreste sa o evite, dar nu sa mearga fara sa traga. Cainele a inteles ca, pe teren deschis, ca sa evite aceasta durere, este mai bine sa adopte postura joasa si lenta pentru a preintampina orice risc de durere fizica sau psihica, dar nu a invatat sa mearga fara sa traga, nici nu a inteles regula, altfel ar aplica-o pretutindeni.

Va rugam sa ne urmariti si pe facebook la: https://www.facebook.com/VanzariCaini/

Interpet's International
+40 761 767 767
Lassiter64@gmail.com
Dresajul in lesa, zgarda si ham
Înapoi la cuprins