Du-te la conținut
Cainele si viata in apartament
*****
13. Comportamentul cainelui in timpul mesei si la restaurant
*****
 
Locul de culcare este important pentru caine, atat prin alegerea amplasarii lui, dupa cum am spus, precum si prin confortul lui. Este bine sa ne invatam cainele sa ramana acolo cand avem nevoie, spre exemplu, cand curatam podeaua.
Locul de culcare trebuie sa fie mereu respectat. Nu trebuie sa fie niciodata perceput ca un loc de pedeapsa, ci sa reprezinte un refugiu si un spatiu in care cainele se simte in siguranta. Daca trebuie sa-i acordati ingrijiri si cainele nu se arata cooperant, nu le faceti in acest loc. Amintiti-va de memoria asociativa a cainelui.
Daca locul de culcare este bine ales, cu o marime si o forma adaptate cainelui vostru, in general, acesta va merge si se va aseza singur acolo. Dar, in anumite situatii, s-ar putea sa aveti nevoie sa mai stea acolo un timp, spre exemplu, cand spalati pe jos si asteptati sa se usuce.
•Echipati-va cu matura-perie si cu mopul uscat - bineinteles, cainele se va ridica si va veti pierde rabdarea vazandu-l cum patruleaza pe podeaua uda lasand urme de labe. Enervarea voastra se va simti si riscati sa nu duceti la bun sfarsit exercitiul. In timpul dresarii unui caine, omul trebuie sa isi usureze intotdeauna sarcina.
•Aprovizionati-va cu cateva recompense pe care nu le aveti cu voi, ci le-ati asezat inainte pe o masa, la inaltime.
•Bateti usor cu mana locul de culcare al cainelui vostru ca sa se apropie.
•Determinati-l sa se aseze si apoi sa se culce.
•Deschideti-va mana, ca pentru comanda „stai”, spunandu-i „Asteapta”.
•Luati matura - asezata langa masa - in mana.
•Asezati matura si duceti-va sa luati recompensa pentru cainele vostru.
•Daca a iesit din cos, reluati toate etapele de la capat.
•In cazul in care cainele vostru nu se misca, luati-va matura si mopul si prefaceti-va ca faceti curat timp de 3 secunde.
•Asezati obiectele departe de caine.
•Reincepeti.

Daca patrupedul nu se misca, cresteti progresiv durata si distanta fata de el, apoi practicati exercitiul in situatia reala (cu mopul ud).
Daca se misca, inseamna ca ati fost prea rapid in parcurgerea etapelor si a timpului alocat, asa ca intoarceti-va la o etapa anterioara.
Va veti putea recompensa cainele numai atunci cand podeaua este uscata, ceea ce-i va permite sa inteleaga ca se poate ridica si ca exercitiul s-a terminat.
La sfarsit, cand cainele vostru va vedea matura si mopul, va face asocierea si va adopta comportamentul potrivit. Asadar, nu este necesar sa strigati sau sa va suparati, este de-ajuns sa va faceti timp sa-l invatati ce doriti, in liniste.
Va trebui, de asemenea, sa puneti la punct unele deprinderi, astfel incat cainele sa se poata adapta cu usurinta vietii voastre sociale. Trebuie sa puteti primi prieteni sau sa iesiti insotit de caine, daca asa va spune inima!
Unii caini ajung chiar la inaltimea mesei joase pe care veti pune pahare, carnaciori si alune pentru aperitivul cu prietenii. Cum sa va organizati cat mai bine posibil?
Trebuie sa aveti grija ca, la sfarsitul dupa-amiezii, cainele vostru sa-si fi consumat energia fizica in timpul unei plimbari. Apoi sa aveti grija sa-l hraniti, ca sa nu astepte sa se termine intalnirea voastra pentru a-si lua masa.
Anticipati mereu situatiile, punandu-le in scena, si veti permite astfel cainelui sa aiba timp sa dobandeasca deprinderi in mod organizat. Veti fi voi insiva mai destinsi, fara a trebui sa suportati privirea oamenilor, sfaturile si interventiile lor, care nu vor face decat sa sporeasca anxietatea voastra si a cainelui.
Pentru a exersa aceasta noua deprindere, sunt ideale mai multe mici repetitii si puneri in scena realizate in familie, in timpul zilei. Folositi vesela din plastic pentru a evita orice accident care v-ar putea face sa aveti mai putina rabdare si toleranta.
•Nu folositi alune, nici produse de patiserie pentru aperitiv, care sunt periculoase pentru caine, si puneti cateva feliute de carnacior pe o farfurie.
•Puneti-i zgarda plata si o lesa de 3 metri pe care o veti lasa prinsa de zgarda fara sa o tineti.
•Incepeti prin a aranja masa, fara sa va uitati deloc la caine, mai intai asezati tacamurile, apoi mancarea, astfel incat nu cumva cainele sa profite de venirile si de plecarile voastre ca sa se serveasca. Asezati mancarea in mijlocul mesei si nu pe margini, unde il va ispiti imediat.
•Se va apropia si va adulmeca, va culege informatii, dar acest lucru nu trebuie sa dureze mult timp. Avertizati-l printr-un semnal sonor pe care-l cunoaste, „Hei! Hei!”, ca sa-i atrageti atentia ca trebuie sa renunte.
•Daca insista, luati lesa si strigati-l, indepartati-l de masa si faceti-i semn cu mana sa se opreasca.

In momentul aperitivului, nu-l lasati sa se culce sub masa joasa. Si voi si musafirii va trebui sa dati o mana de ajutor, fara sa mangaiati cainele, ca sa stie ca nu va primi atentie de la nimeni in acel loc. Cand aveti un caine cu coada lunga, de talie medie sau mare, masa joasa este, pur si simplu, maturata ca de un taifun - ex. Labrador Retriever, Golden Retriever, Leonberger, Ciobanesc de Berna, Lup Cehoslovac, Ciobanesc German etc - aceste rase le puteti achizitiona prin noi Vanzari caini - Interpets International -. Prin urmare, cainele este certat cand un oaspete e pe punctul de a-l mangaia. Ce asociere poate face el in acel moment? Cu siguranta nu ca dovezile lui de prietenie au dat nastere unei miscari din coada foarte suparatoare.
In cazul in care cainele nu poate renunta si daca va dati seama ca nu ati lucrat suficient de mult acest exercitiu, dati-i un os umplut la locul de culcare, ca sa va puteti incheia seara in liniste. Dar va trebui sa mai lucrati. Nu trebuie sa renuntati, trebuie sa creati conditiile de dresaj si de reusita, apoi sa repetati aceste situatii astfel incat ele sa se banalizeze, iar cainele sa le traiasca cu seninatate. Ati inteles deja, trebuie sa dedicati timp si sa va ajutati si ghidati cainele. Foarte adesea, oamenii mananca la barul din bucatarie, care este inalt, si-si dau seama brusc ca animalul lor nu stie sa se comporte in jurul mesei joase, pentru ca aceasta reprezinta o noutate mirositoare, la nivelul lui si, prin urmare, foarte ispititoare. Este nedrept sa ne suparam pe un caine pe care noi nu l-am invatat cum sa se comporte. Trebuie sa anticipam si sa facem verificarile necesare.
Unele restaurante accepta prezenta cainilor. In cazul in care cainele se poate comporta asa cum se asteapta de a el, il puteti lua cu voi! Cu siguranta, ati inteles ca va trebui sa-i usurati lucrurile ca sa-i permiteti sa asimileze acest nou dresaj. Veti avea grija sa rezervati o masa afara, pe o terasa, specificand ca va veni si cainele, astfel incat sa fie suficient loc ca el sa stea culcat fara sa deranjeze chelnerii. Si veti avea grija sa-l fi dus la o plimbare lunga inainte de a veni la restaurant.
Ganditi-va sa luati un covor transportabil, practic si confortabil, o gamela pentru apa, hartie absorbanta in cazul in care gamela se varsa, pentru a remedia imediat. Puteti sa-i aduceti un os umplut sau un os pe care sa-l roada.
Cand va alegeti mancarea, luati un fel rece, astfel, daca trebuie sa pierdeti timp cu cainele, nu riscati sa vi se raceasca.
•Nu va luati cainele pe genunchi, daca este unul mic.
•Nu-i dati nimic sa manance cand sunteti la masa, altfel va veni sa ceara de la voi si de la alte persoane.
•Aveti grija sa-i aranjati covorul intr-un loc unde nu va fi deranjat, dar va fi aproape de voi.
•Nu-l lasati sa se instaleze sub masa sau sub scaunul vostru.
•Lasati-l cu lesa atasata, dar nu lesa retractabila, caci greutatea manerului il poate panica daca-l lasati sa o taraie pe jos.
•Va trebui sa-l invatati sa mearga in cos loviti usor cu palma covorul astfel incat cainele sa se apropie, cereti-i sa se aseze, apoi sa se culce; in sfarsit, cu mana deschisa, ca pentru a-i face semnul stai, ii cereti sa astepte. Repetati calm si ori de cate ori este nevoie aceste etape.
•Nici chelnerii, nici voi sau celelalte persoane prezente la masa nu veti mangaia cainele cand se va apropia de masa, astfel incat sa inteleaga ca va fi ignorat mereu in acest loc si ca nu-l priveste ce se intampla acolo.
Va trebui sa repetati aceste situatii de mai multe ori si sa exersati apoi in interiorul restaurantului, deci intr-un spatiu mai redus. Daca va simtiti cainele stresat, daca latra, urineaza, tremura, cauta sa se ascunda si sa evite, pare ca vrea sa fuga, este amenintator cand se apropie chelnerul de masa, inseamna ca respectivul loc nu este potrivit pentru el.

Va rugam sa ne urmariti si pe facebook la: https://www.facebook.com/VanzariCaini/

Interpet's International
+40 761 767 767
Lassiter64@gmail.com
Cainele si restaurantul
Înapoi la cuprins