Du-te la conținut
Cainele si viata in apartament
*****
18. Cum sa va intelegeti bine cu cainele
*****
 
Cainele nu este o fiinta vie din momentul nasterii. Este o fiinta care se dreseaza, curioasa si dependenta de experientele pe care le acumuleaza cu si pe langa om. Prin urmare, este fundamental sa stiti sa comunicati cu el.
Privirea este importanta in comunicarea om/caine. Un caine este mai cooperant la o cerere a proprietarului daca acesta este in fata lui decat daca este ascuns. Este baza pentru a comunica si pentru a capta atentia cainelui. Aratatul cu degetul este esential in anumite dresaje (de exemplu: locul de culcare). Cainii au capacitatea de a intelege expresiile faciale ale oamenilor si de a urma indicatiile acestuia. Pentru ca partenerul vostru canin sa se simta bine, trebuie sa eliminati pe cat de mult posibil elementele negative si sa sporiti elementele pozitive, insa ambele trebuie aplicate.
Cainii folosesc semnale subtile pentru a comunica, pentru a se linisti intr-o situatie stresanta sau inconfortabila pentru ei, pentru a calma un alt caine sau o persoana cand apare un conflict, pentru a cere ca o situatie sa inceteze. In general, acestea sunt numite semnale de linistire, dar le-am putea numi si semnale de politete sau de comunicare. Daca invatati sa le descifrati, veti evita multe muscaturi.
Sa luam un exemplu: va strigati cainele in timpul unei plimbari, acesta nu vine, asa ca il strigati din nou de mai multe ori, tonul vocii vi se modifica deoarece sunteti nervos ca nu coopereaza; fara sa va dati seama, expresia fetei vi se crispeaza, iar postura si gestica devin mai putin prietenoase. Ca sa va calmeze si sa evite conflictul, cainele vostru merge din ce in ce mai incet, ceea ce traduceti in mod gresit: „Si in plus, isi bate joc de mine, nici macar nu se grabeste!”
Unii caini vor adauga chiar semnale de comunicare suplimentare, precum adulmecatul pe jos sau urinatul inainte de a ajunge la voi printr-un ocol (inca un semnal de politete) si evitandu-va privirea (inca unul)!
Imaginati-va lipsa de intelegere dintre voi: cainele da tot mai multe semnale pentru a va linisti, in timp ce voi il strigati in continuare sa se grabeasca!
lata alte cateva semnale folosite de caine. Turid Rugaas, specialista norvegiana in educatia cainilor, si colegul ei Stale Odergaard au observat, studiat si inventariat cel putin 30 de semnale, la sfarsitul anilor 1980. Activitatea lor a fost recunoscuta la nivel international. Fiecare caine va folosi si va dezvolta semnale diferite, dar acest limbaj de comunicare este universal:
- Linsul nasului: este o miscare foarte rapida, greu de sesizat, dar, dupa ce v-ati exersat ochiul, o veti descoperi la cainele vostru. Cainii negri par sa o utilizeze mai des.
- Cascat pe fond emotiv declansat de tensiune psihica: acest cascat nu trebuie confundat cu cascatul de oboseala. Cainii care sunt luati in brate de copii pot folosi acest semnal pentru a transmite disconfortul in aceasta demonstratie de afectiune, pe care cainii nu o resimt in acelasi fel.
- Cascat in situatii frustrante: cand animalul este in imposibilitatea de a-si satisface o motivatie sau este in asteptarea satisfacerii unei motivatii, spre exemplu, daca i se arata recompensa gustoasa, dar i se interzice sa o manance. Dupa cateva minute, cainele incepe sa caste si sa saliveze. Un studiu a aratat, de asemenea, ca puii casca atunci cand sunt lasati singuri in casele stapanilor.
- Intorsul capului: proprietarii explica adesea eronat aceasta postura ca fiind un semn de „bosumflare” din partea cainelui lor. Unii caini isi intorc capul in mod clar, altii fac miscari rapide deplasandu-si capul intr-o parte si readucandu-l in pozitia initiala. Altii nu o fac decat miscandu-si ochii dintr-o parte in alta. Cand ii punem lesa, deseori ne aplecam asupra lui, ceea ce ar putea face sa ne comunice ca nu se simte neaparat in largul lui.
- Apropierea lenta: in traseele de agilitate, in care cainelui i se cere sa-si mareasca viteza, stapanul care incearca sa-l faca sa accelereze impulsionandu-l verbal poate obtine efectul invers, adica un caine din ce in ce mai lent. Stapanii sau antrenorii se concentreaza atunci asupra motivatiei cainelui! Desi, uneori, pur si simplu, cainele incearca sa comunice ca nu intelege toata agitatia din jurul lui, pe care el ar vrea sa o potoleasca.
- Apropierea in semicerc: observati cum procedeaza cainii adulti cand se intalnesc. Sunt politicosi si, din acest motiv, se prezinta facand un mare ocol, descriind un semicerc. De fiecare data cand dati peste alti caini in lesa, i-ati putea ajuta pe cei doi, lasandu-va cainele sa-si schimbe partea de mers daca doreste, el nu va cere decat sa-l lasati sa comunice si sa fie politicos.
- Clipitul lent (a nu se confunda cu semnele de oboseala): multi caini au dificultati in a suporta contactul vizual si pot raspunde clipind. Acest semnal este adesea asociat cu un alt semnal de linistire (cascatul, de exemplu).
- Pozitia cu spatele arcuit: deseori este interpretat ca un salut sau ca o invitatie la joaca intre caini. Dar cainele o foloseste, de asemenea, impreuna cu un cascat sonor sau o intindere, spre exemplu, cand va pregatiti sa-i puneti zgarda sau sa-i stergeti labele.
- Asezatul sau culcatul (ca un sfinx), de parca ar fi stana de piatra: unii caini se asaza uneori intorcandu-i spatele stapanului care foloseste un ton foarte sec ca sa-i ceara sa vina, spre exemplu. Cainele foloseste acest semnal ca sa se linisteasca pe sine si pe stapan. Pozitia culcat ca un sfinx are un efect linistitor imediat, in general, in anumite situatii, atat asupra cainilor, cat si atunci cand cainele ii arata aceasta pozitie omului de langa el.
- Ridicatul labei, asa cum face cainele de vanatoare la oprire: acest semnal poate fi vazut cand prezenta unui obiect nou, a unui caine sau a unei persoane necunoscute, nelinisteste un caine sau cand inca nu a putut sa se apropie ca sa se informeze si sa-l identifice. Intoarcerea cu spatele sau pe o parte: observati cainii cand sunt intre ei, unii se intorc cu spatele sau se asaza intr-o parte ca sa marcheze un moment de pauza in cadrul unei interactiuni putin cam bruste. Adulmecatul pe jos: unii caini care nu se simt prea in largul lor in mediul respectiv sau cu trecatorii care se indreapta spre ei, si nu in semicerc cum fac cainii, pot da acest semnal. Acesta poate linisti un alt caine nu prea in largul lui intr-o intalnire cu alti caini. Unul adulmeca pe jos si celalalt se apropie precaut sa adulmece si el prin apropiere, cainii se apropie si intalnirea are loc.
- Interventia: cand copiii se imbrancesc prea tare, cainele ii desparte asezandu-se intre ei. Acest gest este adesea interpretat ca o dorinta a cainelui de a ne apara. In realitate, el este stresat de aceasta agitatie, ce i se pare a fi o situatie anormala sau conflictuala; sa ne amintim, cainelui ii plac calmul si siguranta in grupul cu care traieste.

Bineinteles, descifrarea tuturor acestor semnale trebuie sa fie completata de cea a posturilor si a expresiilor faciale si corporale ale cainelui. Mereu trebuie tinut cont de context, dar este important sa invatam sa identificam aceste semnale pentru a intelege mai bine ce ne comunica, ele putand evita multe neintelegeri si incidente. Ar fi, de altfel, foarte benefic daca aceasta comunicare ar putea fi predata copiilor in scoli.

Va rugam sa ne urmariti si pe facebook la: https://www.facebook.com/VanzariCaini/

Interpet's International
+40 761 767 767
Lassiter64@gmail.com
Cainele si noi
Înapoi la cuprins