Du-te la conținut

Cainele si viata in apartament
*****
2. Va fi fericit in apartament?
*****
 
Daca este bine prezentata si organizata, viata in apartament poate sa-i convina cainelui. Adevarata dificultate apare cand iese afara. Oare cainele are capacitatea de a se adapta, de a se obisnui cu viata din oras (agitatie, zgomote, multi pietoni, intalniri cu caini in lesa, trotuare aglomerate, masini, autobuze...)?

 Reusita unei vieti armonioase in apartament

Iata o lista cu ceea ce aveti nevoie voi si cainele vostru pentru a duce o viata fericita in apartament:
- Un spatiu confortabil intr-o incapere spatioasa, cum ar fi sufrageria.
- Un loc de plimbare in apropiere pentru a-i permite cainelui sa aiba activitate fizica si mentala, intalnind si cunoscand alti caini.
- Un caine care se simte in largul lui in mediul exterior, adica in oras.
- Un caine familiarizat cu oamenii astfel incat trecatorii sa-l poata mangaia, dupa ce v-au cerut permisiunea.
- Un caine linistit si prietenos cand va intalniti cu copiii vecinilor in lift.
- Un caine care s-a obisnuit cu singuratatea si nu face stricaciuni atunci cand lipsiti de acasa.
- Un caine care a invatat sa fie curat pentru a evita accidentele neplacute in scara imobilului si in lift.
- Oferiti-i cainelui momente de calitate impreuna.
- Oferiti-i o educatie adecvata, spre exemplu, fara jocuri prea agitate in casa, care l-ar putea deranja pe vecinul de dedesubt in imobilele prost izolate fonic.
- Un caine care socializeaza bine cu alti caini.
- O persoana disponibila sa satisfaca nevoile cainelui.
- Un caine obisnuit cu rigola daca este posibil, caci deseori putem constata ca pe anumite strazi masinile stationate blocheaza accesul.
- Un stapan care va aduna excrementele animalului sau in oras pentru a schimba parerea celorlalti despre caini si a imbunatati integrarea cainelui in oras.

Cele 5 libertati fundamentale care trebuie respectate:
- Sa nu sufere de foame si de sete.
- Sa aiba un adapost potrivit si confortabil.
- Sa se evite bolile si ranirile.
- Sa se simta liber sa se comporte specific speciei.
- Sa nu simta frica si neliniste.

 Conditii si criterii indispensabile

Conditia indispensabila pentru a lua un caine in apartament este timpul si energia de care dispuneti. A scoate afara un caine de trei ori pe zi (daca este adult) sau o data la patru ore (daca este pui) se poate dovedi constrangator. Trebuie sa va imbracati, sa va incaltati, sa va luati cheile, sa luati lesa, pungile ca sa adunati excrementele, sa asteptati liftul si sa va duceti cainele la rigola sau intr-un loc unde sa-i deranjeze cat mai putin posibil pe vecini. Pe scurt, o activitate in toata regula, ce se va repeta de mai multe ori pe zi!
Un apartament cu o curte la parter poate fi un avantaj cand e vorba de formarea deprinderilor! Dar aceasta nu va impiedica, nici nu va inlocui iesirile. Daca locuiti la ultimul etaj fara lift, va trebui sa va ganditi la articulatiile cainelui vostru (si sa-l luati in brate); trei plimbari zilnice inseamna sa urcati si sa coborati scarile de zece ori pe zi, atat cainele, dar si voi.
Trebuie sa tineti cont de varsta, starea fizica si energia pe care o aveti. Ganditi-va si la viitor, caci un caine presupune un angajament pe mai multi ani, iar, daca este bolnav, va fi nevoie poate sa-l duceti in brate.

 Prejudecata: In apartament trebuie sa cresti un caine de talie mica.
Gresit! Multi caini de talie mica, precum Jack Russell, se adapteaza cu dificultate lipsei de activitate a persoanelor care traiesc in apartament. Nu trebuie sa va concentrati asupra taliei cainelui, ci a temperamentului sau, asupra ritmului de mers, mai vioi sau mai domol, care poate fi o calitate apreciata in oras. Un caine de talie mare ocupa putin mai mult loc in apartament, dar nu cere neaparat la fel de multa energie fizica si mentala precum unii caini de talie mica.

Interpet's International
+40 761 767 767
Lassiter64@gmail.com

Caine fericit in apartament
Înapoi la cuprins