Bolile infectioase si vaccinarea cainiilor - Caini de rasa de vanzare

Go to content

Main menu:

Totul despre cainele tau > Ingrijirea SanatatiiBolile infectioase si vaccinarea Cu toate ca vaccinarea este, in general, o actiune sigura, nu este totusi lipsita de riscurile sale. Reactiile adverse posibile includ reactii alergice si, in cazuri rare, convulsii. Printre rasele care au fost raportate ca avand un risc sporit de aparitie a acestor reactii se afla Dachshund pitic, Terrierul alb de West Highland. Ciobanescul englez de tip vechi, Akita, Weimaraner si cainii cu culoarea blanii dublu diluata, cum ar fi Ciobanestii de Shetland sau Dogul german arlechin. Decat sa nu va vaccinati deloc cainele, este mai bine sa alegeti sa evitati anumite vaccinuri care nu sunt necesare si sa optati pentru vaccinarea trieniala (o data la trei ani) dupa ce cainele dumneavoastra a implinit doi ani.
 Inca in discutie este problema frecventei reinnoirii vaccinarilor dupa prima serie de inoculare. Multe scoli veterinare recomanda acum un booster la varsta de un an pentru ca mai apoi vaccinarea sa se repete la fiecare trei ani. Unii stapani si veterinari prefera sa faca un examen de titru (un tip de test de sange) pentru a determina daca revaccinarea este necesara. Un astfel de test masoara concentratia de anticorpi din serul sangvin.
 Acest test nu a fost intotdeauna convenabil din punct de vedere financiar, iar rezultatul lui poate varia de la un laborator la altul, dar un test convenabil si de incredere a fost dezvoltat pentru a permite veterinarilor sa cunoasca titrul de anticorpi pentru jigodie, parvovirus si adenovirus in doar 15 minute. Discutati cu veterinarul dumneavoastra pentru a afla daca acest test este disponibil.

  Este important sa intelegeti ca niciun vaccin nu este 100% eficient. Factorii care afecteaza raspunsul imun includ sanatatea cainelui si nivelul de anticorpi maternali care inca circula in sistemul sau. Iar daca un pui este expus unui virus imediat dupa vaccinare sau aproximativ in acelasi timp. exista o foarte mare probabilitate ca vaccinul sa esueze. Asta se intampla datorita mai multor motive. Unii pui pur si simplu nu au un sistem imunitar adecvat. Stresul, nutritia deficitara si alti factori pot interfera cu imunitatea pentru perioade scurte de timp.
 Puii se nasc cu un anumit grad de imunitate la boli pe care il capata din colostrul pe care mamele lor il produc in primele doua-trei zile ale vietii sale. Colostrul contine anticorpi care ofera puiului o protectie limitata in primele sale saptamani de viata. Denumita imunitate pasiva sau cateodata imunitate maternala, aceasta protectie scade treptat si se poate diminua chiar si cu 75% pana cand puiul implineste doua saptamani. Marea majoritate a puilor isi pierd complet imunitatea pasiva pana cand implinesc 14-16 saptamani.
 Pana cand ajung la un anumit prag scazut, imunitatea pasiva poate interfera cu vaccinarea; anticorpii maternali distrug virusurile din vaccin. Din acest motiv, puilor li se administreaza o serie de vaccinuri pentru a ne asigura ca sistemul lor raspunde la acestea. In caz contrar, un virus s-ar putea infiltra atunci cand nivelul anticorpilor maternali este atat de scazut incat sa il faca pe pui susceptibil la infectie. dar suficient de ridicat incat sa interfereze cu imunizarea. in general, medicii veterinari recomanda ca puii sa fie imunizati la intervale de trei-patru saptamani, incepand cu varsta de opt saptamani si terminand la aproape 18 saptamani. Vaccinurile finale sunt cele mai importante din intreaga serie.
 La ce intervale ar trebui sa fie readministrate vaccinurile dupa prima serie reprezinta inca un subiect aprins de discutie in lumea veterinara. Multe scoli veterinare recomanda o vaccinare booster la varsta de un an. urmata de vaccinari aditionale o data la trei ani. fata de recomandarile anterioare de revaccinari anuale. Unele zone ale tarii au o rata de incidenta mai mare a anumitor boli infectioase. cum ar fi jigodia si parvovirozele. Veterinarul dumneavoastra va poate sfatui in ceea ce priveste planul potrivit de vaccinare.


 
 
Back to content | Back to main menu