Du-te la conținut

Cainele la joaca

Cainii, mai ales cei tineri, sunt jucausi prin natura lor. Joaca ii ajuta sa faca miscare si sa realizeze legaturi cu cei de aceeasi varsta. Daca se intampla ca patrupedul sa creasca singur, atunci stapanul sau va prelua rolul de partener dejoaca. Desi cainii tineri sunt din instinct cei mai jucausi, exemplarele mai in varsta pot fi la fel de receptive la joaca, chiar pana la o varsta inaintata.

Atitudinea jucausa a cainilor

Cainii au o modalitate deosebita de a-si manifesta dorinta de joaca, prin asa-zisa plecaciune-de-invitare-la-joaca. Cainele executa literalmente o plecaciune, lasandu-se in jos pe membrele anterioare, care sunt intinse in fata aproape la onzontala, iar corpul descrie un arc pana la acest nivel. De asemenea, este destul de obisnuit ca patrupedul sa latre cu insufletire o data sau de doua ori in aceasta pozitie pentru a atrage atentia. Daca este bagat in seama, cainele poate sari brusc in picioare si poate sa o rupa la fuga pe o distanta scurta, inainte de o noua plecaciune-de-invitare-la-joaca. Aruncarea unei mingi va provoca o reactie imediata, cainele urmarind mingea pe care, de regula, o aduce inapoi, astfel ca jocul poate fi repetat. Cercetarile evidentiaza ca acei caini de talie medie si mare au instinctele caracteristice dispozitiei de a se juca mult mai dezvoltate decat cei de talie mica si dau dovada de o mai mare disponibilitate de aport.

Invitatia la joaca

Desi cainele aflat in picioare este nesigur, tovarasul sau mai tanar ii ofera o plecaciune-de-invitare-la-joaca, aratandu-si foarte clar intentiile prietenesti.
Varful cozii este de regula curbat inainte deasupra spatelui pe timpul plecaciunii-de-invitare-la-joaca. Puii recent separati de ceilalti frati isi vor vana deseori coada sau alte obiecte imaginare, indicand faptul ca vor sa se joace cu stapanul lor. Cand fura un obiect, cainii vor invata sa aiba o reactie jucausa daca sunt dojeniti. Joaca reprezinta o ocazie ideala de a ajuta puii sa deprinda un comportament adecvat - intrerupeti joaca daca puii sar pe dumneavoastra si recompensati-i cand aduc inapoi jucaria. Cainii care nu au parte de suficient exercitiu vor inventa jocuri doar pentru ei, avand acasa, ca urmare, un comportament agresiv si distructiv.

Jucariile cainelui

Exista acum o gama larga de jucarii pentru caini si este important sa o alegeti pe cea cu o marime corespunzatoare celei a cainelui. Mingile prea mici pot fi inghitite. In acelasi timp, trebuie sa supravegheati cainele atunci cand se joaca cu jucarii elastice care emit sunete, ca nu cumva sa scoata dispozitivul sonor si sa-l inghita. Jucariile interactive, precum mingile si discurile zburatoare, reprezinta o oportunitate ideala de antrenare, stimulare si apropiere a cainelui. Cainilor le place sa-si exerseze aptitudinile de animal de prada, trezindu-le entuziasmul orice joc care le da sansa de a alerga dupa "prada", de a se napusti asupra acesteia si de a se lupta cu ea.
Cainii pot inventa propriile jocuri, folosind obiecte pe care le descopera in gospodarie sau in gradina. Unele obiecte, cum ar fi cutiile din cauciuc robuste de exemplu, pot fi o alegere nu tocmai potrivita, dar ar putea sa fie utilizate in perioada aparitiei dintilor pentru a da cainelui un sentiment de securitate.

Interpets International
+40 761 767 767
Lassiter64@gmail.com

Înapoi la cuprins