Du-te la conținut

Cum va "vorbesc" cainii

De obicei cainii se vor integra bine intr-un mediu familial deoarece sunt animale gregare prin natura lor. Vor incerca sa comunice intr-o gama similara de moduri vocale si non-vocale la fel cum ar face-o cu alti caini si daca puteti sa cititi aceste semne, atunci veti putea sa evaluati destul de usor dispozitia cainelui dumneavoastra.
Anumite moduri in care cainii vorbesc unii cu ceilalti nu sunt usor intelese de catre stapani: oamenii nu au acelasi simt olfactiv dezvoltat ca al cainilor, de exemplu. Adesea oamenii se asteapta ca latratul sa fie cea mai importanta forma de comunicare, reflectand vorbirea umana, dar intelegerea limbajului corporal este de fapt modul cel mai usor de a intelege ceea ce incearca sa va spuna cainele dumneavoastra.
In cea mai mare parte, cainii comunica cu oamenii asa cum ar face-o cu alti caini. Totusi, unele dintre comportamentele instinctive ale cainelui pot fi intelese gresit de catre stapan, care poate crede ca acesta se poarta urat. De exemplu, un caine mai in varsta poate reincepe practica marcarii teritoriului in casa din cauza anxietatii pe care o simte ca rezultat al separarii de stapan. De asemenea, interactiunea cu oamenii a alterat subtil comunicarea naturala a cainelui. Unele dintre pozitiile pe care le adopta un caine, de exemplu pozitia sezand, sunt naturale, in timp ce altele, in special cand cerseste, nu sunt observabile in mod normal la rudele sale salbatice. Acestea au evoluat din pozitii obisnuite, cainele invatand rapid ca astfel de schimbari comportamentale ii pot aduce lauda si recompense din partea stapanului.
Cainii sunt instinctiv familiari cu ordinea sociala si se vor integra rapid in rutina familiei. Deoarece cainele doreste sa fie parte a grupului, va cauta sa se faca inteles comunicand cu membrii umani ai haitei. Totusi, unele dintre semnalele pe care le foloseste cainele pot fi derutante pentru un necunoscator: cainele nu ar trebui deranjat atunci cand doarme, dar se poate intinde rabdator asteptand atentie din partea stapanului. In acest caz, postura cainelui, in special pozitia picioarelor, ii va atrage stapanului atentia fie ca este gata sa se joace, fie ca nu doreste sa fie deranjat. Unele pozitii pot fi evidente pentru stapan: de exemplu, un caine care da din coada este un caine fericit. Dar daca da din coada extrem de rapid, iar daca aceasta mai este si incordata si intr-o pozitie verticala, ar putea indica agresivitate. Aceasta combinatie, mai degraba decat gesturile individuale caracterizeaza dispozitia unui caine.
Cainii pot recunoaste si intr-adevar recunosc oamenii din cercul lor apropiat, chiar si dupa o perioada relativ lunga de absenta si vor intampina cu entuziasm o persoana atunci cand se reintalnesc. Aceasta situatie este posibila in special atunci cand stapanul cainelui se intoarce acasa, mai degraba decat situatia inversa cand cainele se intoarce acasa dupa ce a fost la plimbare.
Un caine va afisa semne evidente de bucurie atunci cand intampina reaparitia stapanului, in special cainii mai tineri pot deveni foarte agitati si pot sari, pe cand un caine mai in varsta se va multumi probabil sa se ridice si sa dea din coada, in timp ce isi va freca botul de persoana respectiva. In cazul in care cainele primeste in schimb o intampinare pozitiva din partea stapanului, atunci acest tip de comportament va deveni un ritual obisnuit, dar daca este ignorat, atunci cainele va deveni mai putin entuziast, cu exceptia situatiei in care in aceasta faza se asteapta si la o masa sau o plimbare. In timp ce dumneavoastra puteti fi incantati cand cainele va primeste cu sarituri, altii este posibil sa nu aprecieze cand cainele dumneavoastra sare pe ei. Aceasta poate fi o situatie confuza pentru animalul dumneavoastra de companie, daca initial este incurajat, iar apoi dojenit pentru acelasi comportament.
Atunci cand sare, puneti pe pamant cu blandete, dar ferm picioarele din fata ale cainelui dumneavoastra si spuneti "jos", apoi indepartati-va si ignorati-l pentru un timp.
Atunci cand cainele dumneavoastra in loc sa sara, da pur si simplu din coada entuziasmat, aplecati-va si mangaiati-l astfel incat sa vada ca nu este ignorat.
Chiar si atunci cand se odihnesc, cainii folosesc limbajul corpului pentru a transmite semnale in legatura cu intentiile lor. Daca atunci cand dorm, cainii nu ar trebui niciodata deranjati, cainii care se odihnesc pot astepta rabdatori ca stapanii lor neatenti sa inceapa joaca. Pozitia ofera cele mai clare mesaje, in special pentru rasele ale caror trasaturi au fost alterate semnificativ prin selectie pentru a inhiba comunicarea.
Felul in care cainii stau intinsi la pamant ajuta pentru a comunica un numar de aspecte legate de dispozitia lor. Cainele rabdator va sta de obicei culcat cu capul intre labute asa cum se intampla deseori atunci cand stapanul sta si se uita la televizor sau citeste un ziar. Cand persoana respectiva se misca, cainele isi ridica imediat capul, privind atent si gata sa vada ce se va intampla in continuare, tasnind in picioare pentru a-si urma stapanul in alta parte a casei.
Exista alte cateva indicii despre dispozitia unui caine, pe care veti putea sa le identificati cu putin exercitiu: privind pozitia picioarelor cainelui, puteti intelege daca acesta se odihneste sau asteapta atentie.
Postura corpului este semnificativa in special la rasele eare sunt diferite ea infatisare fata de stramosul lor, lupul. Aceasta deoarece schimbarile in infatisare determinate de incrucisare selectiva, afectand in mod semnificativ urechile si coada, limiteaza abilitatea naturala a cainelui de a comunica. Multe rase au fost dezvoltate in special pentru abilitatea lor de a presta diverse munci, de a participa la activitati sportive sau pentru lupte. Capacitatea lor de a realiza aceste sarcini a fost mai importanta pentru crescator decat abilitatea cainelui de a comunica. Pe masura ce aceste rase au evoluat, si gesturile lor fata de alti caini au suferit limitari din cauza dimensiunii urechilor sau lungimii cozii, ambele trasaturi fiind folosite pentru a indica dispozitia cainelui.
Pozitiile corporale ale cainelui permit conversatii mai evidente. De pilda, faptul ca isi dau ocol unul altuia cand se intalnesc reprezinta pentru caini o forma de salut, ghemuirea supusa este semn de teama sau pasivitate intr-o lupta, aplecarea jucausa reprezinta o invitatie la joaca.

Cum va "vorbesc cainii" – Cersitul

Unul dintre modurile in care cainii se fac indragiti de catre stapani este prin cersit. De obicei acest comportament este legat de mancare, dar poate sa rezulte uneori din dorinta cainelui de a atrage atentia, atunci cand stapanul sta pe un scaun la o inaltime care face dificil pentru caine sa aiba un contact direct fara sa-si intinda labutele din fata.
Cersitul nu este de fapt o parte naturala a repertoriului unui caine, desi s-a dezvoltat din modul in care acestia isi ridica automat labutele pentru a atrage atentia. Un pui isi poate ridica ambele labute din fata si astfel sfarseste prin a se balansa pe labutele din spate. Stapanul sau observa acest comportament si, impresionat de agilitatea cainelui, il lauda exagerat. Apoi intra in actiune procesul cunoscut drept conditionare.    Cainele apreciaza ca poate fi rasplatit cu laude din partea stapanului si continua sa repete acest comportament. Daca este incurajat, cersitul poate deveni o problema permanenta, toate mesele fiindu-va intrerupte de caine, care va fixeaza cu privirea tanjind la mancarea dumneavoastra. Consecventa este cheia dresarii unui pui sa nu cerseasca: membrii familiei nu ar trebui sa hraneasca niciodata un catel cu mancare de pe masa.
Pe masura ce puii cresc, cateaua este mai putin entuziasmata sa se intinda pe jos astfel incat acestia sa poata alapta. Este posibil ca puii sa se ridice pe labutele din spate pentru a ajunge la mameloane. Acest fapt incurajeaza puii sa se ridice, dar procesul de intarcare in sine este important prin declansarea, ulterior in viata, a comportamentului de cersit. Cateaua isi va intarca puii regurgitand mancarea pentru ei. De indata ce aceasta rutina este stabilita, un pui flamand este posibil sa se intinda spre gura catelei pentru a obtine mancare, sprijinindu-se pe picioarele din spate.
Nu este nici o coincidenta in faptul ca rasele de caini de talie mica sunt mult mai predispuse sa manifeste o tendinta naturala pentru cersit. Statura si entuziasmul lor natural de a se face observati sunt semne ca e posibil sa se ridice pe picioarele din spate, asigurandu-se astfel ca nu sunt trecuti cu vederea. Forma relativ compacta si indesata a corpului le asigura pastrarea echilibrului cand stau pe picioarele din spate mai usor decat in cazul cainilor de talie mai mare, cu corpuri mai lungi, ca de exemplu ogarul englez. Abilitatea anumitor caini, precum bichonul frizee, de a se comporta in acest fel a fost exploatata si mai mult in spectacolele de strada si de la circ. Aici, astfel de caini nu numai ca sunt incurajati sa cerseasca, dar si sa parcurga distante mici sustinandu-si intreaga greutate pe picioarele din spate. Cainele se va bucura de aplauze si de lauda din partea multimii adunate, in timp ce stapanul se va bucura de rasplata financiara.

   Pozitia urechilor

Asa-numita "tinuta a urechii" - sau pozitionare a urechii - joaca un rol important in recunoasterea dispozitiei cainelui, adesea asociata cu expresii faciale si emiterea de sunete. Urechile indica emotiile cainelui, asa cum indica fata in cazul oamenilor. Schimbarea tinutei urechilor accentueaza aspectele mai ample ale limbajului corpului.
Cainii isi folosesc muschii capului pentru schimbarea pozitiei urechilor. Ca urmare, un caine poate trece cu usurinta de la o stare evidenta de nesiguranta la entuziasm. Tinuta urechilor reprezinta un util indicator al rangului unui caine in cadrul unei haite sau al atitudinii sale fata de ceilalti, dominanta fiind indicata, de regula, de urechile ridicate si orientate inainte, iar supunerea fiind indicata de urechile lasate in jos pe langa cap. Toti cainii au o pozitie neutra a urechilor:
orice schimbare a pozitiei urechilor cainelui dumneavoastra trebuie sa fie raportata la aceasta.
   • Cand un caine este in stare de alerta si concentrat, urechile sale au varfurile orientate usor inainte.
   • Urechile trase inapoi si pozitionate relativ jos indica supunerea. Acest lucru se poate vedea,
de regula, atunci cand un caine este certat de catre stapanul sau pentru purtare necorespunzatoare.
   • Cum urechile tradeaza emotia, daca fiecare ureche indica o stare diferita, se pare ca
animalul nu stie cum sa reactioneze. Aceasta situatie poate aparea atunci cand cainele intalneste pe cineva necunoscut.
Nu toti cainii sunt capabili sa-si foloseasca urechile pentru a comunica eficient. In timp ce stramosii lor aveau urechi ciulite pentru a auzi prada, la unele rase marimea urechilor s-a redus semnificativ, ca de exemplu in cazul bullterrierilor ce au fost crescuti pentru a lupta. Urechile acestora erau decupate, in scopul reducerii pericolului ranirii acestei parti a corpului de catre adversar. Practica decuparii urechilor (interzisa in Uniunea Europeana, intra sub incidenta Legii Penale), frecventa la rasa Dog german sau Dobermann, modifica aspectul cainelui, facandu-l sa para mai fioros, dar si confera urechilor o pozitie mai ferma. Eliminarea unei parti din cartilajul urechilor duce, de asemenea, la reducerea mobilitatii lor si, astfel, a posibilitatii de a comunica pe aceasta cale. Unele rase de spaniel, cu urechi foarte grele ce atarna, sunt mai putin capabile de a comunica prin miscarea urechilor.
Miscarile urechilor sunt in mod special evidente in cazul raselor a caror infatisare seamana indeaproape cu aceea a stramosului lor, lupul. Alaturi de miscarile cozii, urechile sunt cele mai expresive mijloace de comunicare pentru caini.
Urechile lasate indica starea de supunere.

Interpets International
+40 761 767 767
Lassiter64@gmail.com

Înapoi la cuprins