Du-te la conținut
Cum sa comunici cu cainele tau 23.

Cainii si deschiderea usilor, si dorinta de a fi scos la plimbare


  Deschiderea usilor

Reactia stapanului la comportamentul cainelui poate influenta modul in care cainele va comunica pe viitor: atunci cand vrea afara, cainele va lovi cu laba usa care ii sta in cale. Cainele va intelege repede ca aceasta metoda nu da rezultate, dar, deschizand usa, stapanul il invata, fara sa realizeze greseala pe care o face, sa racaie usa cu laba pe viitor.
Cainele va incerca sa deschida usa cu botul chiar si atunci cand aceasta este bine inchisa, isi foloseste botul ca pe o mana pentru a forta usa sa se deschida. Daca nu reuseste astfel, atunci isi va folosi labele. Isi strecoara una dintre labele din fata pe sub usa, trage de usa si creeaza o deschizatura care ii permite sa se furiseze din camera. Odata ce si-a folosit labele, cainele va incepe inevitabil sa racaie la usa. Alertat de sunet si de perspectiva deteriorarii usii, stapanul se grabeste adesea sa lase cainele sa intre. Comportamentul incepe astfel sa devina obisnuinta, cainele realizand repede ca atunci cand doreste sa intre nu trebuie decat sa inceapa sa latre si sa racaie. Cainele va avea un sentiment de frustrare daca ulterior acest procedeu nu va mai da rezultate si va latra si va racai pentru a deschide usa incuiata. Aproape inevitabil, acest lucru va provoca si unele pagube usii, mai ales daca are toc din lemn. Exista mai multe modalitati de a reduce acest pericol:
Cand vine vorba de racaitul la usa, prevenirea este incomparabil mai eficienta decat dezvatarea. Nu lasati cainele singur, astfel incat sa nu fie nevoit sa recurga la obisnuitul racait pentru a deschide usa.
Cainilor nu le place nici un pic sa fie ignorati si separati de restul familiei si nu doresc sa fie lasati afara in curte sau in alta parte a casei, departe de oameni. Reactia initiala a cainelui este cel mai probabil sa latre pentru a atrage atentia stapanului. Daca nu-i reuseste, atunci va incerca sa-si foloseasca membrele pentru a depasi obstacolele. Cand un catelus isi castiga independenta si incepe sa exploreze de unul singur, invata ca o usa poate fi deschisa destul de usor daca nu este complet inchisa. Folosindu-si botul si labutele anterioare, deschide usa suficient de mult pentru a trece. Cainii cu boturi lungi, precum Collie sau Corgie, reusesc sa deschida usa astfel mult mai usor decat cei din rasa Boxer sau alte rase cu boturi scurte si robuste.
Draperiile rezistente la usi pot fi folositoare in interior, descurajand cainele de a mai incerca sa racaie usa, amortizand sunetul in caz ca totusi incearca si protejand usa.
Daca este necesar, poate fi montata o planseta rabatabila la usile exterioare: curtea trebuie sa aiba gard pentru a evita furtul cainelui sau fuga acestuia pe strada.

  Dorinta de a fi scos la plimbare

Toti cainii au nevoie de miscare, nu numai pentru a ramane in forma, ci si pentru a preveni plictiseala. Numarul de exercitii difera de la o rasa la alta, unele avand o rezistenta semnificativ mai mare. De asemenea, varsta conteaza, cainii tineri fiind mult mai activi decat cei in varsta.
Rasele create pentru a lucra cu animalele de ferma, cum sunt cainii ciobanesti, au nevoie de regula de mai mult exercitiu decat alte rase, dat fiind ca unul dintre atributele lor, dezvoltat de-a lungul generatiilor, este rezistenta, care le permite sa petreaca o buna parte din zi lucrand. Rase precum Border Collie, Rough Collie, Welsh Corgi Pembroke sau Cardigan, Bobtail,     Ciobanesc de Sarplanina, Ciobanesc Caucazian, Alsacian, Ciobanesc German etc. au nevoie de activitati si exercitii ample, motiv pentru care este posibil ca statutul de animale de companie sa nu li se potriveasca. Rasele mici ca Yorkshire Terrier, Pomeranian Boo, Chihuahua, Westie, Bichon, Caniche etc. sunt considerate caini de salon deoarece nu prea simt nevoia exercitiului, multumindu-se doar cu o scurta plimbare dimineata si seara. Marimea insa nu este neaparat un indicator al nevoii de exercitiu a unui caine: ogarii nu au nevoie decat de plimbari relativ scurte, fiind o rasa crescuta pentru alergare rapida pe distante scurte, si nu pentru rezistenta. Atunci cand alegeti un catelus, trebuie sa tineti cont si de stilul dumneavoastra de viata.
Cainilor le place rutina si in scurt timp vor recunoaste acel moment al zilei cand trebuie sa fie scosi la plimbare. Plimbarea este o ocazie ideala pentru patruped de a se socializa cu alti caini. in plus, aveti prilejul sa-l antrenati si sa consolidati legatura de atasament dintre caine si dumneavoastra. Este posibil sa devina foarte nelinistit daca incercati sa schimbati momentul devenit rutina in care el se asteapta la o plimbare.

 - Cainele are nevoie de o iesire pentru a-si consuma energia, mai ales daca a fost lasat singur timp de mai multe ore; o plimbare inainte ca dumneavoastra sa plecati de acasa il va obosi, evitandu-se astfel comportamentul anxios sau distructiv.
 - Daca patrupedul ramane in urma pe timpul plimbarii, gafaie excesiv si nu mai adulmeca pamantul, atunci are nevoie fie de odihna, fie de apa. Totusi, daca nici macar nu doreste o plimbare, acesta poate fi un semn de imbolnavire.
 - Evitati sa va scoateti cainele la plimbare in momentele cele mal fierbinti ale zilei. Rasele cu boturi scurte, cum ar fi Mops, Boxer, Bullmastiff sau Bulldog Francez, Bulldog Englez etc. sunt deosebit de sensibile la canicula.
 - Nu iesiti la plimbare cu cainele daca se anunta o furtuna insotita de tunete. Cainele poate avea un atac de teama daca incepe furtuna si poate fugi de langa dumneavoastra.
 - Trebuie sa detineti controlul asupra tuturor aspectelor plimbarii, inclusiv directia si ritmul. Recompensati cainele pentru faptul ca nu trage de lesa.
 - Cainele dumneavoastra ar putea sa nu va lase sa uitati de rutina unei plimbari. Isi cunoaste programul si se poate posta la usa sau va aduce lesa.

Interpets International
+40 761 767 767
Lassiter64@gmail.com
Cainii deschid usa
Înapoi la cuprins