Du-te la conținut
Cum sa comunici cu cainele tau 30.
 
Hrana cainelui, rutina si pericole
 
Pentru orice caine, unul dintre momentele principale ale zilei este masa. Cei mai multi caini adulti sunt hraniti de o data pe zi, seara, dar rasele de caini de talie mica se pot hrani de doua ori pe zi, dimineata si seara. Consecventa este lucrul cel mai important: cainelui ii place rutina pana intr-acolo incat va va cauta daca intarziati cu mancarea!
Cainele dumneavoastra va invata curand sa se aseze, astfel incat sa puteti pune jos bolul cu mancare. La inceput poate fi de ajutor sa intariti comanda verbala cu un semn facut cu mana, determinandu-l sa se concentreze la ceea ce ii spuneti.
De obicei, cainii vor fi lacomi la mancare, dar pot exista situatii cand manifesta mai putin entuziasm fata de mancare. Aceasta poate fi o indicatie evidenta ca animalul dumneavoastra de companie nu se simte bine. Poate fi vorba de manifestarea unei probleme generalizate de sanatate sau de o problema stomatologica specifica, indicata de faptul ca incearca sa manance cu mare atentie pentru a evita durerea. Pe de alta parte, mai ales in cazul unui caine nervos, ar putea fi vorba de faptul ca zona casei este prea zgomotoasa sau prea aglomerata, cu prea multi oameni care trec pe acolo. Incercati sa lasati cainele singur pentru a vedea daca astfel se rezolva situatia. Cu toate ca, fata de pisici, cainii sunt, in general, mult mai putin pretentiosi cu mancarea, este posibil ca indeosebi cainii de talie foarte mica sa nu accepte bucurosi o schimbare de dieta, in special daca se doreste ca ei sa manance hrana uscata in loc de mancare conservata sau gatita, care este mult mai apetisanta. Orice observatie ar trebui discutata cu un medic veterinar.

Stabilirea unei rutine

Pe masura ce puiul creste, probabil ca va fi nevoie ca numarul de mese pe care le primeste sa fie redus. Cu toate acestea, respectati intotdeauna aceeasi rutina de la inceput. Astfel, catelul dumneavoastra va invata rapid ce se asteapta de la el. Aceasta rutina ar trebui sa fie intotdeauna aceeasi, indiferent de cine hraneste cainele. Mesele sunt si un moment ideal de a va invata cainele regulile de baza de ascultare, deoarece aveti intreaga lui atentie. Recompensa pentru ca sta si asteapta este mancarea.
- Strigati clar catelul pe nume. Aceasta metoda ajuta cainele sa-si invete numele si are avantajul de a va incuraja animalul de companie sa vina la dumneavoastra, ajutand procesul de dresaj.
- Pregatiti mancarea inainte de a va striga catelul, astfel incat sa nu fie nevoit sa astepte deoarece aceasta este posibil sa-l faca pe caine sa se poarte urat si sa inceapa sa scanceasca.
- Latratul si scancitul ar trebui ignorate deoarece cainele ar putea atunci crede ca v-a atras atentia si a fost hranit ca urmare a vociferarilor lui.
- Nu puneti jos imediat vasul cu mancare, ci spuneti-i cainelui mai intai sa se aseze. Aceasta va ajuta sa pastrati controlul si sa evitati contactele agresive.
- Repetati comanda "sezi" in timp ce cainele se asaza asteptandu-si mancarea, inainte de a pune vasul jos.
- In cazul in care cainele nu se asaza, nu dati mancarea deoparte. In schimb, puneti cainele in pozitia sezand, repetand in acelasi timp cuvantul "sezi". Apoi puneti mancarea jos. Cainele dumneavoastra va invata rapid ce se asteapta de la el.
Exprimati-va asteptarile

Cainii vor cauta instinctiv sa-si multumeasca stapanii, dar este posibil sa nu raspunda intotdeauna la comenzile altor oameni, in special daca sunt dresati de o singura persoana. Cea mai importanta cerinta in ceea ce priveste comunicarea cu cainele dumneavoastra este adoptarea unei abordari consecvente pentru
a evita confuzia.

Pericole

Puii in special pot ajunge in situatii potential periculoase, care pot avea drept rezultat imbolnaviri grave. Agentii de curatare, antigelul, dizolvantii ar trebui intotdeauna pastrati departe de caine. Plimbarile pot de asemenea aduce cainele in contact cu otrava. Ganditi-va intotdeauna ca poate fi vorba de o muscatura in cazul in care comportamentul cainelui dumneavoastra se schimba dintr-o data atunci cand sunteti afara, la plimbare, in regiuni deschise, unde serpii pot fi intalniti. Salivatia abundenta la caine se poate datora broastei raioase, a carei otrava este excretata de catre glande aflate pe cap.
Printre semnele evidente ale unei boli, in legatura cu care ar trebui sa consultati imediat un medic veterinar, se numara durerea la urinare, slabiciunea, varsaturile, refuzul de a manca ori bea sau orice secretii ale urechilor. In alte cazuri totusi, modificari subtile de comportament pot indica probleme minore de sanatate:
- Deseori, cainii incep sa-si frece partea posterioara de pamant, comportament descris drept tarare. Aceasta indica faptul ca este posibil ca glandele anale, localizate in interiorul anusului, sa fie blocate, cauzandu-i cainelui un disconfort semnificativ.
- Scarpinatul insistent al urechilor este un indiciu referitor la o posibila infectie, care poate fi cauzata de bacterii, ciuperci sau de paraziti ai urechilor ori de o combinatie a acestora trei.
Un caine bolnav arata putin interes pentru ceea ce se intampla in lumea din jurul sau. Medicul veterinar va poate sfatui in legatura cu vaccinurile pe care cainele dumneavoastra ar trebui sa le faca pentru a evita bolile obisnuite.

Interpets International
+40 761 767 767
Lassiter64@gmail.com
Hranirea cainilor de rasa
Înapoi la cuprins