Du-te la conținut

Identificarea unui caine de rasa

Indiferent de modalitatea in care s-a pierdut cainele dumneavoastra, cea mai buna sansa de a-l recupera este identificarea corecta. Exista trei forme majore de identificare: medalioanele, tatuajele si microcipurile. Pentru ca medalioanele pot fi pierdute sau inlaturate, cainii ar trebui sa aiba cel putin o alta modalitate de identificare - fie microcip, fie tatuaj.

Exista doua medalioane pe care cainele dumneavoastra ar trebui sa le poarte mereu: unul pe care sa fie inscriptionat numele cainelui si numarul dumneavoastra de telefon, si unul cu numarul microcipului eliberata in orasul sau tara in care locuiti. Un medalion poate sa scurteze timpul in care sunteti despartiti. Daca un vecin il gaseste si suna la numarul de telefon, puteti fi din nou impreuna repede. Atunci cand mergeti in vacanta cu cainele, prindeti de zgarda un medalion de identificare temporar. Puteti
prinde o bucata de hartie cu numarul local de telefon la care puteti fi gasiti sau, daca veti fi intr-un loc mai mult timp, puteti avea un medalion normal cu numarul temporar pe el.
Pe langa faptul ca in unele tari este impusa de lege, un microcip poate sa reuneasca foarte repede cainele si stapanul atunci cand cainele este ridicat de catre Controlul animalelor. Inregistrarea cainelui dumneavoastra va va scuti de nopti nedormite si va reduce sansele ca animalul sa fie eutanasiat sau adoptat inainte de a-l gasi. In cazul comunitatilor rurale, inregistrarea are un alt beneficiu. In multe tari se cere fermierilor sa anunte Controlul animalelor inainte de a impusca animalele care umbla libere, chiar daca acestea cauzeaza probleme turmelor de animale. Puteti sa achizitionati o licenta prin intermediul oficiului local al organizatiei de control al animalelor; medalioanele de identificare sunt disponibile in marea majoritate a magazinelor de animale.
Tatuajul este o forma de marcare permanenta, care poate fi folosita impreuna cu medalioanele. Acesta este alcatuit dintr-o serie de numere care sunt inregistrate in baza de date nationala. Aceste numere sunt tatuate pe flancul animalului sau cateodata pe partea interioara a pavilionului urechii. Tatuarea este relativ nedureroasa si poate fi realizata la agentiile de protectia animalelor sau la cabinetul veterinar.
Agentia de control al animalelor este obligata prin lege sa contacteze proprietarii unui caine cu tatuaj inainte de a-l eutanasia sau a-l oferi spre adoptie. Laboratoarele care fac cercetari pe/cu animale verifica animalele pentru a vedea daca au tatuaje. Partea proasta este cand vine vorba de tatuaje este ca persoana care va gaseste cainele trebuie sa si stie sa il caute.
Microcipurile au inceput sa inlocuiasca necesitatea tatuarii - acestea se pot insera usor si rapid. Asemenea tatuajului, un microcip contine o informatie numerica inregistrata in baza de date nationala. De
dimensiunea unui bob de orez, microcipul este introdus de catre medicul veterinar intre omoplatii cainelui. Acest proces nu provoaca mai multa durere decat o injectie obisnuita, desi multi veterinari opteaza sa realizeze aceasta interventie atunci cand cainii sunt deja anesteziati pentru castrare sau curatarea dintilor. Microcipul este atat de mic incat cainii nici nu isi dau seama ca este acolo. Cipurile au o durata de viata de 25 de ani. Microcipurile sunt cea mai noua inovatie in identificarea animalelor de companie. Cipul, plasat sub piele, functioneaza timp de 25 de ani.
Majoritatea veterinarilor, ofiterilor de control al animalelor si adaposturilor pentru animale au scannere portabile pe care le folosesc pentru a verifica cainii recuperati. Atunci cand este descoperit un microcip, este informata Agentia nationala de control, iar proprietarul este anuntat. Ca si in cazul tatuajelor, organismele de control al animalelor si facilitatile de cercetari verifica in mod regulat cainele pentru identificarea unui microcip inainte de eutanasierea, punerea spre adoptie sau includerea intr-un program de cercetare a unui caine. Dezavantajul microcipului este ca persoana care va gaseste cainele trebuie sa il duca la un cabinet veterinar pentru a-l scana. Pe langa aceasta, microcipurile nu sunt universale, nu toate scannerele pot detecta toate microcipurile. Inainte de a marca in acest fel cainele, discutati cu veterinarul dumneavoastra in legatura cu microcipul potrivit.

Interpets International
+40 761 767 767
Lassiter64@gmail.com

Înapoi la cuprins