Du-te la conținut

Cainele in cautarea afectiunii

Sociabilitatea cainilor, care ii face sa fie animale de companie total deosebite de pisici, ii indeamna sa caute atentia oamenilor in diferite moduri. Cel mai evident este contactul direct, cainele punandu-va labuta pe genunchi sau sarind in fata dumneavoastra. Un caine poate fi deosebit de dragastos atunci cand va intoarceti acasa si, de multe ori, atunci cand va asezati.
Bataia usoara cu palma si mangaierea cainelui sunt benefice sanatatii amandurora, dumneavoastra scazandu-va tensiunea arteriala, iar blana lui devenind mai ingrijita. In plus, atasamentul dintre caine si stapan se adanceste. Cainilor le place foarte mult sa fie batuti usor cu palma pe cap si mangaiati pe spate, de la ceafa pana la coada.
In timp ce un caine este mangaiat, isi tine capul sus, membrele anterioare ii sunt intinse inainte, iar colturile gurii sunt relaxate, indicand faptul ca este destins acestei batai usoare cu palma, insa s-a sugerat ca acest lucru are legatura cu prima perioada a vietii lor. Puii se freaca de burta mamei cu capul atunci cand alapteaza. Acesta este un gest de supunere, dar cand mangaierea vine din partea stapanului, nu are aceeasi semnificatie: cainele interpreteaza acest gest ca pe unul de linistire. Este o reflectare a comportamentului din cadrul haitelor salbatice de caini unde, uneori, exemplarul dominant are pentru scurt timp un comportament supus, ca semn ca isi sustine tovarasii mai slabi. Asemenea actiuni ne pot ajuta sa explicam de ce cainii adora sa fie batuti usor cu palma: atingerea noastra ii ajuta sa se simta in siguranta.
Cei mai multi caini adora sa fie imbratisati, cuprinzandu-li-se trupul cu bratul, deoarece, la fel ca si in cazul bataii usoare cu palma, acest lucru le reaminteste de perioada cand erau pui si aveau un contact apropiat cu ceilalti frati.
Mangaierea cu mana imita modul in care cainii ce se cunosc destul de bine se piaptana reciproc lingandu-si blana. Acest lucru se intampla adesea dupa joaca, cand amandoi sunt obositi. Ca urmare, cainele va raspunde la mangaiere lingandu-va mana din timp in timp. Cand se relaxeaza, cainele se poate chiar rostogoli pe spate, astfel incat sa-l puteti mangaia pe burta. Este un lucru pe care, de regula, cainii nu-l permit celor necunoscuti, pur si simplu pentru ca instinctul le spune ca sunt vulnerabili in aceasta pozitie. Doar atunci cand nu se simt amenintati, de obicei acasa, au un asemenea comportament deschis.

- In cazul in care cainele nu va adulmeca mai intai mana sau se retrage, nu va grabiti sa-l mangaiati. Adulmecarea il ajuta pe caine sa recunoasca persoana, la fel ca si pe ceilalti caini. Un caine poate reactiona agresiv pentru a se apara daca nu este lasat sa adulmece mai intai.
- Cainii salbaticii au zi de zi parte de contact fizic unii cu altii: adultii isi freaca nasul, se miros intre ei si chiar ling fetele celorlalti.
- Cainii pot linge sau "saruta" fetele stapanilor lor pentru a-i impaca sau pentru ca sunt nelinistiti. Cand acest gest este incurajat de catre proprietar, cainele va proceda la fel si pe viitor pentru a-si asigura afectiunea.

Interpets International
+40 761 767 767
Lassiter64@gmail.com

Înapoi la cuprins