Du-te la conținut

Pozitia cozii cainelui

Coada cainelui este foarte utila in semnalarea intentiilor, permitand stramosilor ce traiau in haite sa ramana in contact pe o anumita distanta sau sa recunoasca un membru prin desisuri. In cazul intalnirilor nemijlocite, coada poate fi importanta pentru comunicarea intre indivizi si utilizata atat ca mijloc de salut, cat si ca mijloc de avertizare.

Limbajul cozii cainelui

Cainii isi folosesc cozile ca parte a limbajului corpului. Cainele isi misca entuziasmat coada pentru a marca intoarcerea acasa a unui membru al familiei, dar si inainte de a fi hranit sau scos la plimbare. O coada oscilanta este rezultatul unei emotii intense si reprezinta, de regula, un semn al satisfactiei. Daca insa coada este incordata si ridicata, osciland intr-un ritm alert, poate fi un semn al agresivitatii. Mai exista si alte cai prin care un caine poate comunica folosindu-si coada:
Un caine care da din coada cu intensitate sporita, adoptand in acelasi timp o pozitie ghemuita, are un comportament supus.
In cazul in care coada este intinsa aproape la orizontala, cainele este nervos si nesigur.
O coada tinuta intre picioare indica o pozitie de subordonare, ce se poate adesea observa la capatul unei confruntari, cand unul dintre caini isi pune pe fuga oponentul, acesta din urma retragandu-se cu coada intre picioare.
Cand este relaxat, cainele se rostogoleste deseori pe spate si, cautand sa atraga atentia stapanului sau, poate incepe sa dea din coada. Miscarea cozii va fi tot mai intensa pe masura ce persoana respectiva se apropie.

In ciuda importantei cozii in comunicare, exista un vechi obicei al retezarii (amputarii cozii cainelui). Se recurge la taiere din mai multe motive: pe langa cele de natura morfologica, estetica, aceasta masura poate duce la cresterea eficientei animalului in rolul de caine de paza. Mai poate fi executata si din motive de sanatate.
Cozile taiate reprezinta ceva mai mult decat un ciot si, de aceea, nu pot fi utilizate cu prea mare succes in comunicare. Sustinatorii retezarii argumenteaza ca acest procedeu va proteja cainele de raniri serioase mai tarziu in viata, pe cand cei ce se opun sugereaza ca, pe langa privarea acestuia de un mijloc de comunicare cu stapanul sau, se poate intampla sa fie atacat de alti caini, neavand posibilitatea de a le transmite un mesaj clar. Deoarece comunicarea canina este desavarsita atunci cand se compune dintr-o combinatie de semne, indepartarea unui element poate duce la cresterea riscului ca mesajele sa interfereze si sa produca confuzie.
Sunt rase de caini care sunt predispusi genetic de a se naste cu coada „rupta” sau scurta. In aceste cazuri a fost permisa retezarea pana la a treia vertebra.
Retezarea/taierea cozilor la caini a fost interzisa prin Lege pe tot teritoriul European inca din anul 2004. In Romania este in vigoare Legea 204/2005 modificata si completata prin Legea 9/2008 care prevede sanctiuni drastice atat pentru proprietar cat si pentru medicul veterinar care ar face interventia chirurgicala.
Deasemenea cainii de performanta nu mai pot participa la expozitii chinologice daca au coada taiata (sau urechile cupate). Astfel cei mai buni prieteni ai omului pot trai in toata splendoarea lor, fara sa fie chinuite doar pentru ca unele persoane considera taiatul cozilor mai "trendy".

Interpets International
+40 761 767 767
Lassiter64@gmail.com

Înapoi la cuprins