Parvoviroza la cainii de rasa - Caini de rasa de vanzare, caine de vanzare

Go to content

Parvoviroza la cainii de rasa

Totul despre caini > Ingrijirea Sanatatii
Parvoviroza la caine


 Una dintre cele mai periculoase boli ale cainelui este parvoviroza canina. Aceasta este o afectiune de natura contagioasa ce se transmite foarte usor intre caini. Parvoviroza este produsa de un virus (Virusul Parvovirozei Canine-CPV) ce actioneaza la nivel intestinal si/sau cardiac, iar in lipsa vaccinarilor profilactice se poate solda cu o mortalitate de peste 90%.
 Boala este foarte periculoasa mai ales in primele luni de viata si afecteaza in principal cainii nevaccinati sau care nu au deloc sau au un nivel mic de anticorpi in sange(in special cei transmisi de la mama). Anticorpii maternali, ajung in organism in special prin primul lapte (colostru) imediat dupa fatare si pot fi intr-un numar suficient pentru protectie aproximativ 6 saptamani. Din acest considerent doar incepand cu aceasta varsta cateii mici incep vaccinarile. Aceste vaccinuri nu produc imunitate imediata, necesitand aproximativ 10-13 zile ca organismul sa formeze si sa antreneze o armata speciala, suficient de mare pentru a proteja. Este necesar ca acest prim vaccin sa fie urmat la 14 zile de un altul care sa stimuleze si mai mult imunitatea. Vaccinarile se continua apoi din doua in doua saptamani pana la varsta de 3 luni -3,5 luni. Pentru a putea fi vaccinat cainele trebuie sa fie sanatos, deparazitat si pe perioada vaccinarilor sa fie ferit (prin carantina) de contactul cu vreun animal bolnav sau puratator al virusului.
 Boala patrunde in organism pe cale orala. Eliminarea lui are loc impreuna cu fecalele. Virusul parvovirozei actioneaza in sistemul digestiv si produce in principal colica abdominala cu voma si diaree. Acestea nu sunt semne specifice, ele fiind intalnite la mai multe boli digestive si de aceea este putin probabil ca cineva sa stie exact ca este o gastro-enterita produsa de acest virus si nu de altul sau de o bacterie ori de un parazit.
 Un caine vaccinat incomplet sau cu anumite deficiente de imunitate ori ca un specific de rasa poate sa contacteze si sa manifeste parvoviroza in diferite grade de gravitate.
 Exista rase mai sensibile decat altele la parvoviroza? Toate rasele pot suferi de aceasta boala. De exemplu rasa Rottweiler prezinta un specific grotesc. Chiar si daca se vaccineaza, acesti caini pot suferi la o varsa chiar si de 6-8-10 luni o forma agresiva, potential letala de parvoviroza. Din acest motiv este uneori recomandata vaccinare suplimentara la varsta de 4-5 luni de viata. Acest fenomen poate fi intalnit uneori si la Amstaff.
 Poate exista parvoviroza fara voma si diaree? Da! In anumite situatii, in formele foarte grave si rapide, se poate instala o forma cardiaca de parvoviroza ce poate produce deces foarte rapid.
 Cum stim ca animalul are parvoviroza? Se poate ca boala sa fie intuita din manifestarile clinice, din istoric si prin examinare ecografica (unde se poate intalni un aspect des remarcat in infectia cu Parvovirus). In mod sigur, prezenta virusului, poate fi detectata prin teste.
 Se poate trata parvoviroza? Cel mai bun tratament in parvoviroza este cel cu lichide perfuzabile permanent pe perioada de evolutie. Se adauga de obicei in tratament antibiotice ce sa intrerupa multiplicarea si actiunea bacteriilor din intestin ce se dezvolta pe leziunile produse de virus in intestin. Ca un ajutor deosebit, pot fi folosite preparate ce introduc in organism anticorpi impotriva parvovirozei, in incercarea de blocare a actiunii virusului.
Cum se poate sti cat de grava este forma de boala? Va recomandam efectuarea unei hemoleucograme pentru a evalua numarul celulelor albe si rosii din sange. Cu cat sunt mai putine celule albe cu atat virusul este mai agresiv si organismul mai vlaguit.
  Ce se mai poate intampla rau? Din cauza “agitatiei” din burta, adica din cauza peristaltismului exagerat sau aberant, se poate produce asa numita invaginatie. Invaginatia este ca un fel de ‘incarligatura de mate’ ce necesita interventie chirurgicala de urgenta.

Back to content