Catelul face pipi in casa? - Caini de rasa de vanzare, caine de vanzare

Go to content

Catelul face pipi in casa?

Totul despre caini > Un caine nou in familie
Pipi in casa?


 In general problema se pune de a invata puiul de caine sa isi faca nevoile afara. Odata atins acest obiectiv, catelul incepe sa „se ceara” singur afara, manifestarile in acest sens fiind diverse: de la vociferari pe diferite tonalitati in fata usii, plimbat agitat in zona intrarii pana la adevarate asalturi asupra obstacolelor care bareaza accesul catre exterior (ros sau zgariat usa).
 In general un pui de caine isi face nevoile la putin timp dupa ce se trezeste din somn, dupa ce a mancat (un motiv in plus sa nu ii lasam castronelul cu mancare la dispozitie tot timpul) sau dupa o portie de joaca, deci e recomandabil sa fie scosi la locul de facut nevoile dupa un asemenea moment, asta neinsemnand ca in rest nu il mai scoatem deloc. Un catel sanatos, pe durata noptii doarme si nu ar trebui trezit din ora in ora sau la o anumita perioada de timp din doua motive: unul este acela ca pe durata noptii (si bineinteles a somnului din timpul noptii) se secreta hormonul antidiuretic ADH (deci catelul in mod normal nu face pipi), al doilea motiv este acela ca un astfel de ritual, pe langa faptul ca este inutil, dezvolta si duce la aparitia de tulburari de comportament si de dezvoltare (tot in timpul somnului secretandu-se hormonul de crestere STH). In functie de activitatea familiei din care face parte si deci de programul lor, cerutul afara la miezul noptii poate fi considerat normal in cazul in care acestia sunt oameni activi si merg la culcare la o ora inaintata in noapte.
  Ca o recomandare, in primele luni de viata ale catelului, pana ce acesta invata sa faca nevoile afara, este bine sa folositi covorasele speciale pentru catei, pe care le gasiti de vazare la pet-shopuri. Este stiut ca odata cu varsta mica apar si astfel de “bucurii” insa este putin probabil ca dupa ce ati inteles “problema”, sa va mai suparati pe bietul catel.

Obisnuirea cu tava de nisip si asternuturile absorbante


 Deprinsul cainelui sa isi faca nevoile in tava cu nisip sau pe ziare poate fi o binefacere pentru cei care traiesc intr-un apartament. Doar pentru ca un caine este invatat insa sa faca in tava cu nisip nu inseamna ca nu va trebui sa iasa afara. Cainii tot au nevoie sa iasa zilnic la plimbare si joaca.
Pentru a va dresa cainele sa isi faca nevoile in tava, folositi nisip de tava, asternuturi absorbante, ziare sau alt material absorbant.
Cainii sunt mai putin pretentiosi decat pisicile atunci cand vine vorba de material, dar trebuie sa va asigurati ca sunteti perseverenti in alegerea acestuia. Tavile si nisipul respectiv sunt disponibile in diverse dimensiuni la magazinele de animale, sau puteti sa folositi o tava standard pentru pisici in cazul in care aveti un caine de talie mica.
La inceput, poate fi o idee buna sa lasati nisipul usor murdar pentru a atrage cainele sa se intoarca sa faca tot acolo. Puneti cainele in tava atunci cand vedeti ca prezinta semnele ca ar vrea sa faca, de exemplu cand miroase intens un loc si da tarcoale. Spuneti "fa pipi!" sau o alta comanda pe care o alegeti si pe care doriti sa o asocieze cu actiunea. Laudati-l atunci cand isi face nevoile in tava. Daca elimina in afara acesteia, spuneti "nu" si imediat ridicati-l si duceti-l la tava, incurajandu-l sa faca acolo. Laudati-l daca face acest lucru.
Pentru a-l invata sa faca pe ziar, acoperiti o zona de gresie cu un strat gros de ziare. Fiti siguri ca nu este in acelasi loc in care cainele mananca. Apoi, folositi aceeasi metoda ca si mai sus. Atunci cand prezinta semne cum ca ar avea nevoie sa faca, puneti-l pe stratul de ziare; daca rateaza spuneti-i "nu" si puneti-l pe ziar. Folositi un produs comercial care imita mirosul de urina pentru a-l atrage sa faca pe ziare, sau folositi pe ziare putin din urina sa. Atunci cand sunteti plecati, izolati-l in zona cu ziarele. Daca a folosit ziarele in timp ce ati fost plecat, laudati-l. in timp, scadeti cantitatea de ziare pe care o folositi pana cand doar o zona foarte mica este acoperita cu ziar si el este invatat sa faca doar in acel loc.
Oricare metoda folositi, observati momentele cand cainele sau puiul isi face in general nevoile, cum ar fi dupa ce se trezeste, sau dupa ce mananca si respectati programul. Fiti rabdatori si laudati-l atunci cand face acolo unde trebuie. Nu il pedepsiti niciodata cand are un accident; in schimb, folositi intarirea pozitiva cand face lucrul care trebuie. Tineti minte, unii caini invata repede, in timp ce altii s-ar putea sa aiba nevoie de cateva luni.


Back to content