Go to content

Cum se exprima cainii in mod firesc

Totul despre caini > Cum sa comunici cu cainele tau
 
 
Cum se exprima cainii in mod firesc

    Aflati fata in fata, cainii se bazeaza pe expresiile faciale pentru a-si sublinia latratul. In acest scop, pozitia buzelor este foarte importanta si indica daca un caine se afla intr-o dispozitie agresiva, daca este posibil sa se lanseze intr-un asalt sau daca doar isi avertizeaza asa-zisul adversar. Intensitatea expresiei cainelui este data de muschii faciali.
    Cainele dominant va cauta sa-si intimideze rivalul in disputele pentru mancare, abordandu-l cu incredere de sine, cu scopul de a-l forta sa se retraga.
    Multi caini ciobanesti, in special din rasa Border Collie, par sa posede abilitati innascute de convingere a oilor sa mearga asa cum li se cere doar prin pozitia pe care o adopta si privirea fixa, cunoscuta drept „cautatura”. Aceasta abilitate instinctiva deriva din trecut, cand stramosul lor, lupul, vana prada. Lupul isi fixa cu privirea prada, afirmandu-si statutul dominator inainte de a ataca. Oamenii au crescut caini Border Collie, adaptand aceasta serie de ritualuri de vanatoare astfel incat sa dea rezultate la ferme. Cainele manevreaza si conduce oile si vitele la fel cum un lup si-ar urmari prada si ar aduce-o unde doreste. Cu ajutorul privirii sale intense si lasandu-se la pamant, cainele intimideaza turma si o determina sa fuga, indrumand-o conform instructiunilor fermierului. Desi de obicei cainii Border Collie sunt predominant negri, pot avea si o zona mai mare de blana alba: aceasta face ca expresiile faciale ale cainelui sa fie mai usor de citit, o abilitate vitala pentru cainii ciobanesti. Capacitatea de munca a cainilor din rasa Border Collie si similaritatea cu expresivul lor stramos inseamna ca oamenii ii percep adesea ea fiind inteligenti.
    Maraitul este prima etapa in acest tip de comunicare, iar cainele dominant inainteaza tinand capul sus, etaland incredere de sine si pastrand contactul vizual. Primul semnal evident al dintilor dezveliti poate aparea ca rezultat al unui latrat retinut, insotit de o mica miscare a maxilarului.    Daca astfel nu se obtine rezultatul scontat, cainele isi trage buzele in spate, maraind in acelasi timp, permitand potentialului rival sa-i vada dintii, inclusiv incisivii din fata si caninii mai lungi din spate.
    Cainii pot afisa semne de gelozie unul fata de celalalt, deseori folosind in acest scop expresiile faciale. Gelozia poate lua nastere in timpul jocului sau cand apare un nou pui in casa. Un individ incearca sa puna stapanire pe ceva, de exemplu o jucarie, luand-o de la individul mai slab.  Semnalele agresive din partea individului dominant, care maraie la tovarasul sau, sunt de obicei suficiente pentru a rezolva problema fara un conflict efectiv.

    • Cand muschii faciali sunt incordati sau relaxati, ei schimba expresia faciala a cainelui, reflectandu-i dispozitia. Pielea va parea intinsa pe frunte si la baza urechilor in cazul in care cainele se afla in alerta. in cazul in care cainele este multumit si fericit, fruntea si urechile vor parea relaxate.
    • Cainele isi va trage buzele atunci cand doreste sa-si dezveleasca dintii, de obicei pentru a marai agresiv la un rival. El poate de asemenea sa-si traga buzele atunci cand afiseaza supunere, expresie ce seamana cu un zambet uman.
    • Limba este vizibila atunci cand cainele este relaxat, dar va fi de asemenea vizibila atunci cand cainele gafaie; va gafai pentru a elibera caldura corporala in exces sau daca este stresat.

    Cainii vor cauta deseori compania stapanului lor sau a altor caini, preferand sa nu fie lasati singuri. intrucat diferite rase au fost crescute pentru anumite sarcini, si dependenta lor fata de interactiunea din cadrul haitei variaza, unele rase fiind mai potrivite pentru familii, altele fiind mai independente.

Back to content