Go to content

Stabilirea unor bune relatii intre caini

Totul despre caini > Cum sa comunici cu cainele tau
 
Stabilirea unor bune relatii

    Socializarea este o parte foarte importanta a dezvoltarii cainelui si poate incepe imediat dupa administrarea completa a vaccinurilor. Cu ocazia vizitelor la medicul veterinar, la lectiile de dresaj pentru pui sau cu ocazia plimbarilor in aer liber, va intalni si va invata sa interactioneze cu alti caini. Desi unele rase, cum ar fi bullterrierul, pot fi mai putin sociabile, probabilitatea aparitiei unui conflict major pe timpul promenadelor este redusa.
    Cainii pot intui intentiile si dispozitia altui caine mult mai usor decat oamenii. Interactiunea cu alti caini confera puilor incredere si ii invata reguli importante de eticheta canina. Dar exista si situatii in care agresiunea apare pe neasteptate, iar in unele cazuri este un fenomen ce nu caracterizeaza rasa respectiva. Puii crescuti fara a avea contact cu alti caini, in special orfanii adoptati, pot avea probleme de interpretare a semnalelor de avertizare emise de alti caini.
    Experientele traumatice avute in perioada de adolescenta canina il pot determina pe caine sa-si muste chiar si stapanul. Unele rase, antrenate pentru paza, pot fi dresate in mod necorespunzator sa manifeste agresivitate in toate situatiile.
    Un caine poate deveni frustrat si poate trage de lesa atunci cand este impiedicat sa interactioneze cu alti caini in parc. Poate reactiona ofensiv, maraind si privind sfidator daca se apropie cineva de el, deoarece este posibil sa se simta incoltit.
    Intotdeauna trebuie sa fiti constienti de potentialul agresiv al intalnirilor dintre cainele dumneavoastra si alti caini. Dresandu-va cainele sa va urmeze la pas sau sa adopte pozitia sezand la comanda, veti preveni astfel de intamplari.
    Atunci cand doi caini se intalnesc, isi dau incet roata, cu cozile ridicate si, daca sunt relaxati, chiar dand din coada. Mai intai se vor adulmeca reciproc, dupa care vor decide cum sa reactioneze.
    Dupa ce initial isi dau roata si se adulmeca cu prudenta, cainii care nu s-au mai intalnit inainte stau fata in fata, cu nasurile atingandu-li-se.     Contactul vizual este esential la prima intalnire, fiindca literalmente se vor masura din priviri, iar primul care isi intoarce privirea va fi considerat exemplarul supus. Probabilitatea aparitiei unui conflict serios intre doi caini bine dresati care se intalnesc este aproape zero, chiar daca amandoi afiseaza atitudini pline de incredere in sine. Coada ridicata, cu varful curbat inainte, da de inteles ca totul este in ordine. Curand dupa aceasta intalnire initiala, cainii pot brusc sa renunte la pozitia de investigare si sa inceapa sa se joace, urmarindu-se unul pe celalalt. Daca pe viitor se mai intalnesc, pot relua ritualul, desi intalnirile sunt mai putin formale si nu dureaza atat de mult, in special in cazul cainilor care se intalnesc in mod regulat atunci cand sunt scosi la plimbare.
    Parul de pe spate moale indica o stare relaxata.
    Coada ridicata si incovrigata arata ca cainele nu se simte amenintat.
    Cainii isi adulmeca reciproc fata si gatul atunci cand se intalnesc. In timp ce fiecare adopta o atitudine ferma, indicand starea de alerta, urechile si coada nu sunt inaltate (acela ar fi fost semnul unei provocari).

Back to content