Go to content

Sterilizarea si castrarea animalelor de companie

Totul despre caini > Cainii si LegeaSterilizarea/Castrarea cainilor


   Sterilizarea sau castrarea reprezinta probabil cea mai discutata problema atunci cand vine vorba de bunastarea animalelor. Marea majoritate a organizatiilor din acest domeniu au pus accent pe educarea publicului in legatura cu problema suprapopularii animalelor. Efectul campaniei de educare in legatura cu sterilizarea/castrarea animalelor a fost incredibil, in special in zonele urbane. In ultimii 10 ani, in Europa, numarul cainilor fara camin a scazut considerabil. In Romania acest numar s-a multiplicat. Desi in momentul actual in fiecare an sunt eutanasiati aproximativ trei-patru milioane de caini si pisici, in anul 1990 numarul acestora era de doua ori mai mare.
  Noi informatii privind siguranta sterilizarii timpurii au reprezentat vesti bune pentru adaposturi pentru ca astfel acestea pot castra sau steriliza chiar si puii de opt saptamani, inainte ca acestia sa fie oferiti spre adoptie. Majoritatea adaposturilor si a organizatiilor din zonele urbane au ca cerinta obligatorie acum ca toate animalele sa fie castrate sau sterilizate inainte de a fi date spre adoptie. Inainte de aceasta, cei care lucrau la adaposturi deseori vedeau puii cainilor care ii oferisera spre adoptie ajungand in adaposturi dupa un an sau doi.
  Desi regiunile rurale au beneficiat mai putin de pe urma educatiei privind castrarea/sterilizarea animalelor, efectele generale au fost fenomenale. De fapt, adaposturile afirma ca numarul puilor de caini si pisici din adaposturile rurale este asa de mic incat rareori pot fi gasiti pentru adoptie. Pentru a putea face fata cererilor, adaposturile au inceput sa aduca pui din zone marginale mai putin norocoase. Majoritatea cainilor din custile lor sunt adolescenti sau adulti. Multi dintre ei fac parte din rasele de caini de munca, exemplare atat de rasa pura, cat si metisi. In functie de regiunea geografica, exemplarele cele mai des intalnite in adaposturi apartin tipului Pittbull, Ciobanesc German, caini ciobanesti sau caini de vanatoare. Asemanarile vin de la faptul ca tind sa fie caini foarte activi cu varste intre noua luni si doi ani.

Back to content